wymogi haccp


Narzędzie pozwalające firmom samodzielnie opracować, zaimplementować i użytkować system kontroli HACCP w oparciu o wytyczne siedmiu zasad HACCP Kodeksu Żywnościowego rozporządzenia nr / w sprawie higieny środków spożywczych ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Każda strona księgi została opatrzona szczegółową instrukcją jej sporządzenia, praktycznym przykładem zapisów opracowanym małej piekarni wzorcową dokumentacją uzupełniającą (Plan HACCP) – w układzie: strony lewe zawierają instruktaż, prawe przykład opracowany małej piekarni. System HACCP bazuje na siedmiu zasadach, z pierwsza to przeprowadzenie analizy zagrożeń, druga zaś – krytycznych punktów kontrolnych (CCP). Opracowanie pozwoli samodzielnie, konsultanta, zidentyfikować zagrożenia na każdym etapie procesu technologicznego, przeprowadzić ich analizę, usztywnić źródło i przyczyny zagrożeń, a środki umożliwiające ich kontrolę, czyli procedury i instrukcje, wyznaczyć punkty kontrolne i krytyczne punkty kontrolne w każdej cukierni. Niniejszy jest prezentacją identyfikacji i analizy zagrożeń przedstawioną na przykładzie trzech produktów: babki drożdżowej, ciastka francuskiego i lodów. Winien być traktowany jako wzór, któremu w oparciu o własne instrukcje technologiczne (schematy blokowe procesu technologicznego) wykreować można własną dokumentację. Poradnik przykład procedury auditu wewnętrznego systemu HACCP mogący stanowić wzór do opracowania kolejnych procedur tego systemu. omawia każdy punkt procedury, wzory wypełnionych formularzy. m.in. a. program auditu, b. listę kontrolną, c. raport z auditu, d. kartę niezgodności. Formularze te można w zależności od potrzeb danego przedsiębiorcy. W instruktażu opisano sposób tworzenia każdej procedury systemu HACCP, czytelnie formę jej poszczególnych stron z informacjami, powinny być na nich zawarte.


Copyright © 2019 certyfikat haccp kto wydaje